Telefonszám

+36/302116952

Email

gudmonerika@gmail.com

Nyitvatartás

Aktuálisan változó

NEM MINDENNAPI NŐK MINDENNAPJAI című sorozatom epizódjaiban egy-egy rendkívüli nő életéből mutatok be 11 érdekes részletet.

Tizedik választottam:

TASHA TUDOR (1915 – 2008) gyermekkönyvíró és illusztrátor. A nő, aki mesebeli világot idéző könyveivel, festményeivel és életével elkápráztatta a gyermekeket és a felnőtteket is. Művein keresztül megmutatta a vidéki élet romantikus hangulatát, a finom részletekben rejlő szépséget, az állatok és növények szeretetét és tiszteletét. Több mint száz könyvet díszített rajzaival, alkotásaiért számos díjat és kitüntetést kapott.

1. Tasha Tudor 1915-ben született Bostonban. Édesapja William Starling haditengerészeti építész, édesanyja Rosamond Tudor Burgess portréfestő volt, akik egy skót dadát fogadtak kislányuk mellé. Ő nevelte Tasha-t akkor is, amikor szülei az I. világháború miatt többször távol kerültek tőle. Dadája tanította meg varrni, főzni, kézimunkázni. Szülei 9 éves korában elváltak, édesanyja New York-ba költözött. Itt gyakran meglátogatta őt Tasha, és 15 éves korában már ismét vele lakott, amikor az anyukája vásárolt egy birtokot Reddingben.

2. Kicsi korától kezdve erős volt benne az alkotási vágy, már tinédzser korában történeteket írt, melyeket saját rajzaival illusztrált. Első könyve, a Pumpkin Moonshine 23 éves korában jelent meg, majd hamarosan további könyveket publikált, és festményei is kiállításra kerültek. Később karácsonyi üdvözlőkártyákat, adventi naptárakat tervezett. Élete során közel száz könyvet illusztrált. Kedves, idilli hangulatot idéző akvarelljeinek és ceruzarajzainak főszereplői általában a gyermekek és az állatok voltak, témái pedig kapcsolódtak a vidéki élethez. Később vallási tartalmakat is megjelenített.

3. 1938-ban házasságot kötött Thomas McCready-vel. Két lányuk és két fiuk született. Tasha harminc éves volt, amikor nyolcadik könyvének (Mother Goose)sikereiből befolyt pénzén egy farmot vásárolt Websterben, ahol egy 17 szobás ház felújításába, és gazdálkodásba kezdett a család. Tasha a rengeteg fizikai munka és a gyermekek nevelése mellett sem hagyta el művészi tevékenységeit, mindig szakított időt az írásra és rajzolásra.

4. Első férjétől 1960-ban elvált, majd újból férjhez ment. Második házassága 1966-ig tartott. Ekkorra a gyermekei már felnőttek, kirepültek. Websteri farmját eladta és Vermontban vásárolt egy birtokot, melyre egyik fia épített neki egy házat. Tasha csodálatosan virágzó kertet hozott létre új otthona körül, melyet „földi paradicsomnak” nevezett el. Mesés otthonát gyakran megjelenítette rajzaiban is.

5. Gyermekkorától kezdve különös vonzódást érzett az 1800 -as évekhez. Egész életében (tehát még a 2000-es évek idején is) az 1830- as évek divatjának megfelelően öltözött. Hosszú ruhákat, alsószoknyákat, kötényeket, csipkés kendőket és kézi kötött pulóvereket, mellényeket viselt. A régmúlt időkhöz való kötődéséről így nyilatkozott: „Minden olyan könnyen jön nekem abból az időből.”

6. Nagyon szerette a vidéki életet. A természet közelségét, a virágokkal teli kertet, az állatait. Sok mindenben törekedett az egyszerűségre. Gyakran mezítláb járt és lámpa helyett szívesebben világított gyertyával. Ugyan megtehette volna, hogy modern fűtési módot választ, ő azonban minden reggel begyújtotta a kandallót, mert szeretett a ropogó tűz mellett teázni, kézimunkázni, alkotni. Szinte minden háztartási munkához is a hagyományosabb eszközöket és technikákat választotta. Kecskét fejt, sajtot készített és saját kezűleg öntött gyertyát, főzött szappant.

7. Vermonti otthonát sok állattal osztotta meg. Tartott kecskéket, baromfikat, madarakat, cicákat, kutyákat. Kedvencei voltak a corgie-k, ebből a fajta kutyából időnként 13-15 darabot is tartott egyszerre.

8. Kedvenc ünnepei a karácsony és a valentin nap volt, melyek meleg hangulatát üdvözlőlapjain és könyveiben is megjelenítette. Az ünnepek idején otthonát is díszbe öltöztette, nagy vendégségeket rendezett finom ételekkel, süteményekkel és sok – sok meglepetéssel a gyerekeknek.

9. Szenvedélyesen rajongott a virágokért. Hatalmas vermonti kertjében a legkülönfélébb virágokat gyűjtötte össze és gondosan ápolta őket. A birtok jelenleg családja gondozásában van és látogatható. Webshopjukban pedig Tasha alkotásain kívül minden tavasszal megvásárolhatóak a kertjében szedett virágmagok, ezzel is tovább örökítve a művésznő hagyatékát.

10. Élete utolsó két évtizedében (hetven éves kora után) vált a legismertebbé. Sokan érdeklődtek könyvei, alkotásai és különleges vidéki élete iránt. Ebben az időszakban rengeteg levélre válaszolt csodás rajzaival díszített üzenetekkel, és valószínűleg több rajongójával találkozott, mint az előző negyven évben.

11. Tasha még idős korában is rendkívül energikus és aktív volt. 84 évesen illusztrálta a Karácsony előtti éjszaka című könyvének ötödik, színes változatát, majd három évvel később befejezte a Corgilivve trilógiájának utolsó kötetét. 2008. június 18-án, 92 éves korában Vermontban hunyt el. Népszerűsége azóta sem csökkent, természetközeli, nyugalmat sugárzó, kedves alkotásai és élete után egyre többen érdeklődnek a mai napig is.

Forrás: – tashatudorandfamily.com

– vivianhssimplehappylife7794 Youtube csatorna